2011. október 7., péntek

Crvena Zvezda - Hemofarm                            
(NLB, 1. forduló)
11. 10. 08. 18:15

Tipp: Crvena Zvezda
Odds: 1.5
Office: FortunaWin

Kezdetét vette az ex-jugoszláv csapatokat felvonultató Adria-liga, amelyhez idén újra csatlakozott a bombaerős Maccabi Tel-Aviv is, ezzel is tovább növelve az egyébként is színvonalas sorozatot. A szombati kínálatból nekem az "újjászületett" Crvena Zvezda és a Hemofarm Vrsac derbije tetszett meg legjobban, itt talán túlságosan is magas oddsot kínálnak egyes irodáknál a hazaiak sikerére. Megpróbálom megindokolni, hogy miért is gondolom így. A Zvezda nyáron úgy nézett ki, hogy súlyos anyagi okok miatt megszűnik, azonban a szerbek nem hagyták, hogy egy ilyen hatalmas múlttal bíró, legendás csapat eltűnjön. Végül az a megoldás született, hogy egyesültek az FMP Zeleznikkel. Ráadásul egy tőkeerős szponzor is mögéjük állt, így nem kell lemondani szeretett klubjáról Belgrád piros-fehér részének. Megszületett egy nagyon fiatal és tehetséges együttes, amelynél ugyan csak 24 az átlagéletkor, de még mindig jobban állnak, mint mai ellenfelük a Vrsac a maga 22 évével. Ráadásul a Zvezda tudott igazolni, igazi rutinos húzóembereket is. Ilyen pl. a néhány szezonnal ezelőtt még a TAU Ceramica (ma Caja Laboral) legjobbjának és Európa egyik legjobb pontszerzőjének számító Rakocevic hazahozása a török Efes Pilsentől (náluk is a legponterősebb játékosnak bizonyult), azonban a szerb dobógép egyelőre még nem állhat rendelkezésükre. Megszerezték az NBA-t is megjárt, 4-es poszton bevethető amerikai Morrisont, aki az edzőmeccseken rendre a Crvena Zvezda legeredményesebb embere volt. A 3. komolyabb húzásuk pedig a tavaly még az orosz Szentpétervárral az Eurochallengeben vitézkedő Popovic hazahívása volt. Ő és a 215 cm-es bosnyák-szerb Ilic megoldja majd a center posztot.
Mellettük csupa-csupa ifjú titánt találunk, ám ők sem nyeretlen kétévesek, többségük alapember volt a különböző korosztályos válogatottakban, és már felnőtt szinten is kezdik bontogatni a szárnyaikat. Az edzőmérkőzéseken Nedovic és Milutinovic is szép számokat produkált. Ha már a felkészülési találkozókról van szó nem árt megemlíteni, hogy szerdán a németek új kirakatcsapatának szánt Bayern Münchent 80-55-re mészárolták le, pedig ez a német gárda egyértelműen erősebbnek tűnik a játékoskerete alapján. Ám a Pionir Aréna félelmetes atmoszférája megfogta őket is. A telt ház és a pokoli hangulat most is garantált lesz. Szó esett a Zvezda keretéről, azonban hiba lenne, ha nem ejtenék szót a trénerről, ugyanis a legnagyobb név a kispadon ül majd. Svetislav Pesic ül, aki már VB-t, EB-t, Euroligát, spanyol és német bajnokságot is nyert már csapataival. Röviden: Európa egyik legjobb, legeredményesebb edzője ült le a kispadra. Az ő szakértelme, szakmai tudása óriási fejlődést eredményezhet majd ennél a fiatal gárdánál.
Mai ellenfelük, a Hemofarm Vrsac még náluk fiatalabb együttessel rendelkezik, ráadásul ők nem rendelkeznek azokkal a rutinos, meccset eldöntő emberekkel, akik a másik oldalon megvannak, és még klasszis edzőjük sincs. Tipikusan az a csapat a Hemofarm, amelytől a nem túl rózsás anyagi helyzete miatt minden évben elviszik a legjobbakat a tehetősebb klubok, így gyakorlatilag minden szezon elején kezdhetik elölről az építkezést. Most is ez történt, elment még télen Macvan, aztán most nyáron követte őt Paskovic, Borisov, Krstovic, Jordan és Abdul-Hamid is. Komoly nevet nem tudtak igazolni, csak néhány ismeretlenebb játékos csatlakozott hozzájuk, szóval egyértelműen gyengültek. Van pár tehetséges játékosuk, mint pl. Savovic, Sutalo, Jeremic vagy a montenegrói Maras, de ez kevés lesz ahhoz, hogy idegenben győzzék le az extrán motivált, egyre inkább összecsiszolódó, klasszis edzővel és több nyerő emberrel rendelkező hazaiakat a félelmetes Pionir Aréna közönsége előtt.
(Pisti1987 elemzése.)
Végeredmény: 104-89

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése